Az egészséges táplálkozás
A makrotápanyagok fontossága
Életünk során rengeteg vitaminra van szükségünk, azonban folyamatosan változik, hogy melyikből mennyit kell bevinnünk a szervezetünkbe.
Tinédzserkorban:
Ezekben az években rendkívül lényeges, hogy elegendő D-vitaminnal és kalciummal lássuk el a szervezetünket. Utóbbinak fontos szerepe van csontjaink és izmaink erősödésében, a D-vitaminnak köszönhetően pedig könnyebben szívódik fel a kalcium. Naponta 600 nemzetközi egység D-vitaminra és 1300 mg kalciumra van szüksége egy fiatal szervezetnek.
Felnőttkorban:
Életünk ezen szakaszában továbbra is fontos az előbbi két vitaminnak a pótlása, azonban életformától függően akár más anyagokat is be kell vinnünk a szervezetünkbe. Vegetáriánusoknak gyakran B12-vitamint kell szedniük, amely leginkább állati eredetű élelmiszerekben található meg.A legtöbb nő esetében ekkor jön el a gyermekvállalás időpontja, amikor elkezdenek prenatális vitaminokat szedni, melyekben többek közt folsav és B-komplex található. Előbbi csökkenti például az idegcső-záródási rendellenesség kockázatát, utóbbi pedig a vetélését, illetve segíti a folsav felszívódását. Természetesen a kalciumról és a D-vitaminról se feledkezzünk meg.Harmincas éveinkben heti kétszer ajánlott a zsíros halak fogyasztása, hogy a szervezetünk elegendő Omega-3-hoz jusson, amely csökkenti a különböző szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.Életünk ezen szakaszában egyre fontosabb, hogy ne hagyjuk kiürülni D-vitamin raktárainkat, ugyanis hiánya több olyan súlyos betegség kialakulásához köthető, mint például a rák, különböző autoimmun betegségek, cukorbetegség vagy akár az elhízás.
Idős korban:
A D-vitamin és a kalcium mellett a B12-vitamin bevitele is egyre fontosabb, amit ebben a korban már egyre nehezebben képes a szervezetünk előállítani, illetve felhasználni.