Az egészséges táplálkozás 

A makrotápanyagok fontossága

MENÜ

A zsírok elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ugyanakkor sokak által az elhízás és több betegség okozójának egyikeként számon tartottak. A zsírok és olajok mértékletes napi bevitele ugyanolyan fontos táplálkozásunkban, mint a fehérjéké vagy a szénhidrátoké.
Általánosan ismert, hogy a zsírok könnyen kenhető élelmiszerek, amik taszítják a vizet. Ezek általában állati forrásból származnak, míg a hasonló tulajdonságú olajokat, inkább a növények sok olajat tartalmazó részéből, leggyakrabban a magvakból, bogyókból préselik.
A zsírok tehát szobahőmérsékleten kenhetők, míg az olajok ugyanezen a hőmérsékleten folyékonyak. Vannak olyan állati eredetű zsírok is, amelyekben a kémiai szerkezetük miatt szobahőmérsékleten is folyékonyak.
A zsírokra, olajokra  elsősorban az optimális hormonműködés érdekében van szüksége a szervezetünknek, hiszen a hormonok egy részét koleszterinből állítja elő a szervezet, illetve a zsírok testünk szinte minden folyamatához hozzájárulnak a termékenységtől kezdve a pajzsmirigy működésén át a zsírégetésig vagy éppen az izomépítésig.
Nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy a zsírok, olajok fontosak a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) megfelelő felszívódása és hasznosulása miatt, illetve az epe és a máj megfelelő működéséhez. A haj-bőr-köröm egészségéhez is hozzájárulnak a zsírok és olajok.
Az ételek zsírtartalma biztosítja a jóllakottság érzését (a leptin hormon termelődésén keresztül), az ételeink ízletességét, és a zsír az, ami hosszan tartó, lassan felszívódó energiát biztosít.
Vannak olyan zsírsavak, ezek az ómega-zsírsavak, amelyek megfelelő arányban szívvédő és gyulladáscsökkentő hatásúak, emellett javítják az immunrendszer működését is.
Táplálkozásunk zsírbevételét állati és növényi eredetű zsiradékokból egyaránt biztosíthatjuk, de ezek egészségre gyakorolt hatása eltérő. Az állati zsírok nagyobb mennyiségben tartalmaznak telített és egyszeresen telítetlen zsírsavakat, míg a növényi zsiradékok egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban egyaránt gazdagok. Az állati eredetű telített zsírsavak túlzott bevitele növelheti a koleszterinszintet, így negatív hatást gyakorolhatnak a szív- és érrendszerre. Az ételek készítéséhez használatos leggyakoribb zsiradékok a növényi olajok, amelyek használatával csökkenthető az étrendünk telített zsírsavtartalma, és növelhető a telítetlen zsírsavtartalma. Ezzel segítünk a szervezetünknek a normál vérkoleszterinszint fenntartásában is.
Biztosítsuk tehát a zsírok rendszeres helyét táplálkozásunkban és figyeljünk oda azok forrásaira, olajok esetén pedig használatuk mennyiségére és étrendi hatásaikra. Részesítsük előnyben a tengeri halakat, növényi olajokat és magvakat!

 

Asztali nézet